Pekiştireçler Ve Özel Eğitim
Pekiştireçler, ortama eklendiğinde ve çıkartıldığında bir davranışın yapılma sayısını veya sıklığını arttıran ya da azaltan uyarıcılardır.
Pekiştirme ise bir davranışın sıklığını belirli bir uyarıcı sayesinde arttırmaktır.
Bizler, günlük yaşamımızın hemen her anında pekiştirilir ve farkında olarak yahut olmayarak pekiştirmeler yaparız. Bazen kahvaltı sofrasında bazen kahve aldığımız dükkanda bazen de çocuğumuzla geçirdiğimiz vakitlerde sıklıkla buna rastlarız. Örneğin; kahvaltı sofrasında ‘ellerine sağlık’ veya ‘bunun tarifini verir misin ne kadar güzel olmuş’ dendiğinde aslında yaptığımız şeyi yakın bir tarihte yeniden yapmak istememiz veya bir sonrakinde daha özenle yapıyor olmamız başka bir örnek verecek olursak çalıştığımız yerde patronumuzun bize ‘ bu ay verimli çalıştın prim alacaksın’ dediğinde daha gayretli çalışmamız pekiştirildiğimiz zamanlara örnektir. Çocuğumuz ödevini yaptığında ‘ aferin ödevini bitirdin şimdi seni parka götüreceğim, yemeğini yediğin için şimdi çikolata yiyebilirsin’ gibi söylemlerimizde pekiştirdiğimiz anlardandır.
Özel eğitimde sıklıkla kullandığımız, bir davranışı arttırmak ya da problem davranışı azaltmak için tercih ettiğimiz en mühim yollardan biri de pekiştireçlerdir. Pekiştireçlerin çeşitliliği, pekiştirme tarifeleri ve nasıl uygulandığı da oldukça önemlidir. Çünkü bunlar yani pekiştireci oluşturan asıl bileşenler, davranışın şekillenmesini sağlar. Problem davranışların azalmasıyla çocuğun eğitim içindeki performansının arttığını söylemek mümkündür. Böylelikle özel eğitimde pekiştireçlerin yeri yadsınamayacak kadar önemlidir.
Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızdaki formu doldurabilir veya WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz
Büşra Sarıpınar
Özel Eğitim Alanı Öğretmeni