Öğrenme, Okuma, Yazma Problemleri ve Ergoterapi
Okuma, yazma ve öğrenme becerileri kendi başlarına bile pek çok beceriyi uygulamayı beraberinde getiren dinamiklerdir.
Okuma; kelime tanıma ve ses/harf ilişkisi kurma-kodlama olarak iki aşamadan oluşmaktadır. Kelime tanıma, okunan kelimenin görsel algılama süreçlerinden geçerek kelime hafızasında anlamlandırılmaktadır. Dolayısıyla çocuk sadece görsel-algısal beceride bile zorlanıyor ise okumanın tam anlamıyla gerçekleşemeyeceğini gösterebilir. Bu durum, aynı zamanda diğer sosyal alanlarda da göze çarpmaktadır. Bunlar, ayakkabı bağcığı bağlama, diş fırçalamaktan hoşlanmama, tuvalet aktivitesini bağımsız yapmama gibi basit görevlerden oluşur. Kompleks görevlere gelindiğinde ise genellikle çocuklar kaçış göstermektedirler.
Yazı yazma; algısal, motor ve bilişsel süreçleri içeren karmaşık bir aktivitedir. Kavrama, görsel algı ve dil becerilerini gerektirir. Durum böylesine birçok beceriyi içeride barındırınca çocuklar; sınav dönemlerinde sınavı zamanında bitirememe, fikir oluşturamama gibi durumlar yaşayabilmektedirler.
Öğrenme; Dikkatini toplama, akılda tutma, görsel ipuçlarını bulma, görsel sıralama, kayıt ve araştırma becerisini kullanabilme, işitsel modülasyon becerileri gibi çoklu duyusal işlemleri içerisinde barındıdır. Başlarda öğrenme problemleri gibi gözüken durum, duygusal kaçınma, sosyal kaçınma olarak görülür hatta çevreden dikkat dağınıklığı olarak bile yorumlanmaktadır. Öğrenme güçlüğü tanısı içerisinde olan çocukların zihinsel yetersizlikleri yoktur. Hatta zeka değerlendirmelerinde aldıkları skorlar normal veya daha üst puandadır. Öğrenme zorlukları zeka skorları tipik aralıkta olmasına rağmen gözlenir. Peki neden zeka düzeyleri yeterli olmasına rağmen bu çocuklar günlük yaşamda bu kadar büyük problemler gösterir? Duyusal bütünleme süreçlerinin bizlerden çoğu zaman farklı olması önemli sebeplerden birisidir. Her birimizin duyusal beyni farklıdır. Öğrendiğimiz keşfettiğimiz becerilerin yeri ve zamanı, duyusal becerinin bizde bıraktığı duygusal yanıtlar dahi farklıdır. Dolayısıyla her beceriyi her birimiz aynı ölçüde, durumda, zamanda ve diğer bir çok değişken farklılık gösterir. Kimimiz bir raporu çok daha hızlı bir şekilde bilgisayara geçirebilirken kimimiz farklı bir hızda yemek yapabilir. Bu durum; aynı trafikli yolda farklı sürelerle varış noktasına gitmemizle aynı durumdur.
Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızdaki formu doldurabilir veya WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.