Konuşma Terapisi (Konuşma – Dil Patolojisi)
Konuşma terapisi temelde iletişim terapisidir. Konuşma terapistleri, sözel ve sözel olmayan , yazılı herhangi bir şekilde iletişim kurmakta zorluk çeken kişilere yardımcı olur. Konuşmayı anlamakta güçlük çeken veya okumayı zor bulan insanlara yardımcı olurlar. Bebekler ve küçük çocuklar için konuşma terapisi, ebeveynlere nasıl zengin bir dil ortamı sağlayacaklarını ve çocukları için dil gelişimini nasıl kolaylaştıracaklarını öğretmeyi içerebilir.
Konuşma Terapisi Bazen küçük çocukların konuşmadan önce iletişim kurmalarına yardımcı olmak için işaret dili ve resimli iletişim kitapları kullanılır. Ebeveynler ve terapistler, mümkünse her çocuğun konuşmasını istese de, erken aşamalarda mümkün olan herhangi bir yöntemi kullanarak bir çocuğun isteklerini ve ihtiyaçlarını iletmesine yardımcı olmasını öğretmeleri önemlidir. Bu, öğrenmeyi teşvik eder, kelime dağarcığı oluşturur ve hayal kırıklığını azaltır. Konuşma terapisi sürecinin 3 ana kolu vardır. Bunlar; terapist-danışan, terapist-aile ve ebeveyn-danışan işbirliğidir. Bu işbirliği süreci üçgenin her bir kolu için altın değerindedir. Yapılan terapi süreci boyunca bu altın kural önemsenir.
Çocuğunuz veya sınıfınızdaki bir öğrencinizin konuşma ve dil hizmetleri alırken akılda tutulması gereken en önemli noktalardan biri, müdahalenin hem evde hem de okul ortamında taşınmasının önemidir. Ebeveynlerin, terapistler in ve eğitimcilerin birlikte çalışması ve her çocuk için etkili olacak teknikleri tartışması idealdir. Konuşma ve dil becerilerini geliştirmek için bir çocuğun günlük rutinine dahil edilebilecek birçok strateji vardır. Bu stratejiler bireysel farklılıkları göz önünde bulundurarak, uygulamaya geçilir.
Dil ve Konuşma Terapisti
Şafak Mammadova