Eyvah Boşanıyoruz!
Hiçbir aile boşanma hayalleri ile kurulmaz. Ne var ki bazen her iki yetişkin de hayatlarına daha sağlıklı ve mutlu devam edebilmeleri için eşlik ilişkisini sonlandırmaya karar verebilirler. Bu durum çocuklu aileler için zor bir süreci başlatabilir. Çocuğuma nasıl söylemeliyim, acaba onun için evliliğe devam etmeli miyim, şimdi anne ya da babasını hayatımda nasıl konulandırmalıyım, yeni durum ona bir zarar verir mi, üzülür mü gibi bir çok soru ebeveynlerin aklını karıştırabilir.
Öncelikle şunu söylemeliyim ki, mutsuz ve çatışmalı bir evlilik hayatına şahit olan çocuklardansa sağlıklı bir boşanma süreci geçirmiş ve bu süreç sonrasında anne baba rollerini çok iyi korumuş ve hatta geliştirmiş ebeveynlerin çocukları ruh sağlığı açısından çok daha iyi bir durumdadır. Aile içi yoğun çatışma, anlaşmazlık, mutsuz ebeveynlerle büyüyen bir çocuk süreğen bir şekilde travmatik olgulara maruz kalmaktadır. Her ne kadar ebeveynler bunları belli etmediklerini düşünse de, o sistem içerisinde yaşayan, nefes alan bir birey olarak çocuğun bunlardan etkilenmemesi mümkün değildir.
Boşanma süreci ve sonrası çocuk için nasıl düzenlenmelidir sorusu bu süreci deneyimleyen tüm ebeveynlerin aklındadır. Bu sorunun cevabı aslında oldukça basittir: Sevgili ebeveynler, eş olmayı bırakabilirsiniz ama şimdi anne babalığınıza daha çok sarılmalısınız. Çünkü durum ne olursa olsun, sağlıklı ebeveynlik çocuğunuzu bu sürecin bütün travmatik etkilerinden koruyacaktır.
İlk olarak çocuğa, çocuğun gelişimsel sürecine uygun olacak şekilde dürüst olmak çok önemlidir. Artıl, anne ve babasının aynı evde yaşamayacakları, eşliğin bittiği ama arkadaşlığın devam ettiği ifade edilmelidir. Her iki ebeveynin de çocuklarını ne kadar çok sevdiklerinin altını çizmeleri ve bu durumda herhangi bir suçlunun olmadığını, anne ve babanın buna birlikte karar verdiklerini aktarmak çok önemlidir. Bu durumun herkes için ilk başta üzücü olabileceği gerçeği de es geçilmemelidir. Bu üzüntüler oldukça doğaldır ve zamanla herkes kendini daha iyi hissedecektir. Daha sonrasında ise çocuğu nelerin beklediği ona net bir şekilde ifade edilmelidir. Taşınma olacaksa bu belirtilmeli, bundan sonra ayrılan ebeveyn ile nasıl görüşecekleri, yeni düzenin nasıl olacağının çocuğa aktarılması gereklidir.
Çocuk ilk bilgiyi aldıktan sonra, zaman içinde sorularla geri dönebilir. Bu durumu düşündüğüne ve psikolojik açıdan içselleştirme çabasında olduğuna dair bir işarettir. Bu sorular yanıtsız bırakılmamalı, çocuğun kendini güvende ve iyi hissetmesi için gerekenler yapılmalıdır.
Boşanan ebeveynlerin çocuklarında en sık karşılaşılan problemlerden bir tanesi ebeveynlerin aralarında dil birliğini yakalayamamaları sonucu ortaya çıkan tutarsız ebeveyn tutumlarıdır. Bir noktadan sonra bu tutarsızlık çocuğun davranış problemleri çıkarmasına, ev içi ikili koalisyonlar oluşturmasına sebep olabilir. Bu çocuğun hatası değil, aksine sosyal becerilerini ortaya koymasına işarettir. Ebeveynlerin bu noktada kendi aralarında anne babalık rollerini iyi benimsemeleri ve çocuk büyütme stili açısından iş birliği içinde olmaları çok kıymetlidir.
Boşanma süreci tüm aile bireyleri için oldukça zordur. Bu sürecin herkes için sağlıklı ve sağlam dayanaklarla geçmesi adına muhakkak bir uzman desteği almak her iki ebeveyn ve çocuk için önerilmektedir. Sağlıklı sınırlar çizildiğinde ve yeni denge oturduğunda eski sistemin tüm bireyleri çok daha mutlu, huzurlu ve güvende olacaktır.