Edinilmiş Konuşma Apraksisi Nedir?
Apraksi, beyinde posterior parietal korteksin hasarıyla karakterize bir motor bozukluktur. Bireyler kendilerinden beklenen hareketi anlamalarına rağmen hareketi yapacak motor planlamada zorluk yaşarlar.
Edinilmiş Konuşma Apraksisi; verbal apraksi (sözel apraksi) olarak adlandırılan bir apraksi tipidir. Edinilmiş konuşma apraksisi çoğunlukla dizartri, afazi veya diğer bilişsel bozukluklarla beraber gözlenebilmektedir. Bu bozukluklar bazı zamanlar apraksiyi maskeleyebilir. Konuşma apraksisinde afazide olduğu gibi alıcı veya ifade edici dil bozuklukları bulunmamaktadır ve edinilmiş konuşma apraksisi dizartride olduğu gibi kas güçsüzlüğü, spastisite, diskinezi kaynaklı ortaya çıkmaz.
Edinilmiş konuşma apraksisi tanılaması Dil ve Konuşma Terapistleri (DKT) tarafından kapsamlı bir şekilde yapılmaktadır. Edinilmiş konuşma apraksisi nörolojik hasar sonucunda meydana geldiği için dil ve konuşma terapistleri, değerlendirmede ilk önce beyin hasarına bağlı olarak oluşabilecek dil, biliş, iletişim ve yutma bozukluklarını değerlendirir. Kas gücü, tonus, spastisite, dil ve bilişsel değerlendirme yapılarak hastada dizartri, afazi ya da bilişsel bozukların varlığı ya da yokluğu tanılanır. Konuşma apraksisine eşlik eden diğer apraksi tiplerini belirlemek için praksi değerlendirmesi yapılır.
Edinilmiş konuşma apraksisinde artikülasyon, konuşma oranı, prozodi ve konuşma akıcısızlığı da değerlendirilir. /pa/, /ta/, /ka/ tek heceli maksimum tekrar oranı ve /pataka/ üç heceli maksimum tekrar oranına bakılır. Konuşma oranı, otomatik, spontan konuşma ve okumada prozodi değerlendirmesi edinilmiş konuşma apraksisinin değerlendirilmesinde temel yöntemler arasında yer almaktadır.
Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızdaki formu doldurabilir veya WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.