Çocuklarda Vestibüler Bozukluk
Vestibüler sistem, denge ve hareket sistemi duyusuna liderlik eden duyu sistemlerinden bir tanesidir. Motor koordinasyon, uzaysal hareketler, doğrusal hareketler bu sistem üzerinden gelişir.
Vestibüler Bozukluk Nedir?
Vestibüler sistemin bir hastalığı, inflamasyonu, enfeksiyonu veya yaralanması sonucu ortaya çıkan sağlık sorunudur.
Çocuklarda vestibüler bozukluk genelde dizziness ve vertigo yaygın olarak görülen semptomlardır. Vertigo denge ve postural kontrol üzerinde ciddi değişiklikler yapabilen ve çocuğun günlük yaşam aktivitelerini kısıtlayabilen akut bir semptomdur.
Vestibüler Fonksiyon Bozukluğunu Düşündüren Semptomlar Ve Bulgular;
- Özellikle baş hareketleri ile bir şeye bakmak için dönme esnasında dizziness ve görme keskinliğinde bozulma, bulanık görme
- Nistagmus
- Postural Bozukluk
- Bozuk yazı stili
- Bazen okurken kelimelerin veya harflerin atlanmasıyla veya bozuk yazı stiliyle ortaya çıkan mekânsal ilişkilerde bozukluk,
- Karanlıkta yürümede zorluk
- İşitme kaybı veya tinnitus
- Hareket hastalığı veya hassasiyeti
- Bulantı
- Anormal hareket paternleri, dengesiz yürüyüş, beceriksizlik (göz-el ve göz-ayak koordinasyonunda bozulma), bozuk postür
- Kulakta basınç hissi
- Bulantı ve veya dizziness ile ilişkili baş ağrısı
- Gelişimsel gecikmeler ve bazen binicilik, bisiklet, yüzme, atlama ve merdiven çıkma gibi ardışık sağ ve sol bacak hareketlerini gerektiren faaliyetler esnasında reflekslerde gecikmelerdir.
Vestibüler bozukluklar, yukarıda saydığımız semptomlar dışında, bu semptomlara sekonder olarak gelişen fiziksel ve psikolojik problemlere yol açabilir. Vestibüler bozukluğu olan birçok kişi, semptomllarının tetiklenmesini engellemek amacıyla çeşitli aktivitelerden, ortamlardan ve durumlardan kaçınırlar. Aktivitelerden kaçınma davranışı merdiven inip-çıkma, araba kullanma, alışveriş yapma gibi pek çok temel ve gerekli aktiviteleri gerçekleştirmede sorunlara neden olur. Sonuç olarak baktığımız zaman vestibüler bozukluğu olan danışanların temel günlük yaşam aktivitelerinde ve toplumsal katılımlarında giderek artan kısıtlamalar ortaya çıkar.
Vestibüler Bozukluklarda Ergoterapi Yaklaşımları
Ergoterapist müdahale programını oluştururken etkilenen katılım alanlarını dikkate alır. Bu katılım alanlarındaki rol ve rutinlerini değerlendirirken mesleki aktivitelerin iyileştirilmesi, modifiye edilmesi veya adapte edilmesini amaçlar. Buradaki amaç günlük yaşamdaki performansını, katılımını, öz yeterliliğini ve yaşam kalitesini arttırmaktır.
- Ergoterapi vestibüler rehabilitasyon egzersizlerini amaçlı aktivitelerle yaptırma gibi iyileştirme tekniklerine ek olarak, aktivitelerin gerçekleştirilme biçiminde ve çevresel özelliklerde modifikasyonlar ya da adaptasyonlar ile semptomların provakasyonunu azaltabilir ve çocukların katılımlarını artırabilir
- Ergoterapistler vestibüler bozukluğu olan çocuğun anlamlı rollere, rutinlere ve mesleki aktivitelere katılımını teşvik etmek için vestibüler bozuklukla ilgili problemlerin giderilmesi ve kompanse edilmesini hedefler. Ergoterapistler eğitim ve öğretimleri sırasında kişi, aktivite ve sosyo-kültürel faktörler arasındaki karmaşık etkileşimleri göz önünde bulundurarak aktivite analizi ve sentezi becerilerini geliştirirler.
- Vestibüler bozukluğu olan kişilerde baş dönmesi dışında osilopsi, bulantı, dengesizlik, uzaysal disoryantasyon, görsel hareket hassasiyeti, azalmış dinamik görme keskinliği, azalmış konsantrasyon ve çift-görev performansında azalmış beceri gibi ek semptomlar görülebilir. Günlük yaşam aktivitelerini yerine getirmek için gerekli olan hareketler bu semptomları provake edebilir. Bu durum çocuğun günlük yaşam aktivelerini yerine getirmek için daha fazla zaman harcamasına, semptomların ortaya çıkmasını önlemek için evden ayrılmaktan kaçınma gibi davranışlara ve böylece alış-veriş, sosyalleşme, spor yapma, ve okul rutini gibi aktivitelere katılımlarını kısıtlar. Aktivitelerden kaçınma ve katılımın kısıtlanması ileri dönemde depresyon gelişimi için ciddi risk oluşturabilir. Ayrıca semptomlara bağlı olarak düşme veya düşme riski olan çocuğun hareketlerini ciddi şekilde kısıtlayabilir ve bu durum potansiyel düşme riskini daha da artırabilir. Ergoterapi vestibüler rehabilitasyon egzersizlerini amaçlı aktivitelerle yaptırma gibi iyileştirme tekniklerine ek olarak, aktivitelerin gerçekleştirilme biçiminde ve çevresel özelliklerde modifikasyonlar ya da adaptasyonlar ile semptomların provakasyonunu azaltabilir ve çocukların katılımlarını artırabilir.
Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızdaki formu doldurabilir veya WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.