Çocuğum Hastanede Kalması Gerektiğinde Ona Nasıl Destek Olabilirim?
Çocuklar belirli sebeplerle hastanede yatmak zorunda kaldıklarında ve bakım verenlerinden belki de ilk defa ayrılmaları gerektiğinde iki taraf içinde bu süreç son derece stresli olabilmektedir. Ebeveynler çocuklarının yaşadığı bu deneyim için onlara nasıl yardımcı olabilecekleri konusunda zorlanabileceklerinden dolayı bu konuyla ilgili birkaç noktayı ele alalım. Öncelikli olarak bu durumu her konuda olduğu gibi çocuğunuza önceden anlatıyor olmak ve hastanede neden yatması gerektiğini açıklıyor olmak önemlidir. Genelde çocuklar bu süreci yanlış yorumlayıp bir hata yaptığı için cezalandırıldığını düşünüp hastanede kalması gerektiğini sanabilir. O yüzden anlayabileceği bir dille mümkün olduğunca bu durumu konuşuyor olmak gerekir. Kitaplardan da yararlanarak konuşup oyunlarında hastane, doktor temalı oyunlar oynayabilirsiniz. Hastaneye giderken de yanında kendisini güvende hissettiği evden bir oyuncak götürmesi, ebeveynleri yanında olamadığında destek olabilecektir.
Çocuğunuzun kendisini iyi hissetmesini sağlayacak diğer bir nokta ise hastanede kendi kontrolünün olmasına izin vermektir. Kendisini kurban gibi hissetmemesi için konuyla ilgili söz hakkı olduğu duygusunu yaşaması rahatlatabilir. Ne yiyeceğine kendisinin karar veriyor olması veya hangi parmağından kan alınacağına kendi karar veriyor olması önemlidir. Aynı zamanda duygularını boşaltmasına izin vermek gerekir, o anlarda onun yanında olup ona destek olmanıza ihtiyacı vardır. Başlangıçta ağlama davranışı gösteren çocukların sonrasında daha çok uyum sağladıkları, verilen kısıtlamalara uydukları belirlenmiştir. Böylece, çocuklar korku umutsuzluk duygularını engellenmeden dışa vurarak hastaneye yatmanın rahatsız edici koşullarından bir çıkış yolu bulabilmektedir. Ayrıca hasta olan veya acı çeken çocuklara o duygusal boşaltma anlarında istiyorsa dokunmak sarılmak masaj yapmak iyileşme süresini de hızlandırır.
Bu süreçte ebeveynleri bakım verenleri olarak kendinizi de ihmal etmemeniz önemlidir. Siz kendinizi iyi hissederseniz ancak çocuklarınıza sağlıklı destek olabilirsiniz. Bu yüzden düzenli bir şekilde yemek yiyor uykunuzu alıyor olmanız ilk önceliktir. Sonrasında her ne kadar çocuğunuzun duygularından bahsetsek de sizin de aslında o dönemde kendinizi duygusal olarak boşaltmaya birisi ile konuşmaya ihtiyacınız olabilir. Bunun için fırsatlar yaratmak çocuğunuzun yanında olduğunuzda hissettirdiklerinizle onu olumlu etkileyeceksiniz. O nefes alma anlarında dışarı çıktığınızda çocuğunuzun tanıdığı onun yanında kalabileceği birisinin olması da sizin için kıymetlidir. Böyle zamanlarda çocuğun ihtiyaçlarını karşılarken hem fiziksel hem de duygusal olarak ebeveynler de zorlanabilir. Kendinizi arka plana atmadan süreci yönetiyor olmak daha sağlıklı olacaktır.
Kitap Önerileri;
- Elif Hastalandı -Liane Schneider & Eva Wenzel-Burger
- Çağlar Hastanede- Christian Tielmann & Sabine Kraushaar
Çocuk ve Ergen Psikoloğu- Aile Danışmanı-Oyun Terapisti
Özge Kara