Çocuğum 4 Yaşında Neden Konuşmuyor?
Çocuğunuz 4 yaşına girdiği halde, hala söylemek istediği bir şeyi işaretlerle, bağırarak anlatıyor veya kısa cümlelerle kısa ifadelerle, az sözcükle derdini, isteğini sizlere ifade ediyor olabilir. Dil gelişiminde yaşamın ilk yılları oldukça kritiktir. Bu dönemde doğru ve yaşına uygun şekilde edinilmeyen dil becerileri ileriki yaşlarda gözlenebilen olası problemlerin yordayıcısıdır. Sosyal varlık olan bizler doğumumuzdan itibaren bir şeyleri anlatma ihtiyacı paylaşma ihtiyacı duyarız. İletişim bizlerin olmazsa olmazıdır. Bazen bu paylaşma ihtiyacını seslerle bazen bakışlarla bazen ise sözcüklerle karşımızdaki kişiye aktarırız.
Çocuklar dil gelişiminde erken dönemde bazı gecikmeler, güçlükler yaşayabilmektedirler. Bu dil gelişiminin gecikmesi bazen herhangi bir nedene bağlı olmazken bazı sendromlara (down sendromu vb) veya etmenlere ek olarak da gözlenebilmektedir. Çocuğunuz 4 yaşına geldiği halde konuşmuyorsa daha fazla vakit kaybeden bir uzmana yani bir dil ve konuşma terapistine başvurmanız oldukça önemlidir. Fakat çocuğunuz konuşuyor isteklerini dile getiriyor ama siz ebeveynlere göre yaşına göre olması gereken becerilere sahip değilse yine zaman kaybetmeden bir uzmana danışmakta yarar vardır.
Peki Dil Gelişiminde Neler Bekliyoruz?
Küçük bireylerimizde 4 yaşta beklediğimiz dil becerileri aslında gelişiminde gecikme olup olmadığını anlamak, herhangi bir gecikme var ise gecikmenin boyutunu saptamak adına değerlidir. 4 yaşında olan küçük bir bireyde dil gelişiminde neler bekliyoruz beraber inceleyelim. Alıcı dil gelişiminde 4 yaşta; üçgen, kare gibi şekilleri bilmesini, zaman kavramını anlamasını, kısa bir hikayeye dikkatini vermesini, renkleri işaretle göstermesini bekleriz. İfade edici dil olarak ise; bol sözcüklü mental hazinesinin olmasını, çok soru sormasını, aile üyeleriyle aynı dilbilgisi yapılarını kullanmasını bekleriz. Sözcük dağarcığının geliştiği bu yaş grubunda sosyal katılım ve iletişim oldukça artacaktır ve aynı zamanda çok soru soruyor olması, merak güdüsüyle beraber sözcüklerde artışa sebep olacaktır. Aynı zamanda bu yaş grubunda olan çocuklar yakın zamanda olan olaylar hakkında da konuşurlar ve basit soruları anlayıp yanıtlayabilirler.
Çocuğunuz 4 yaşına geldi ve yukarıda sayılan dil becerilerini kullanmakta zorlanıyor ve bu durum sizde endişe yaratıyor olabilir. Çocuğunuzu kelime kartlarına boğup sözcük öğretmeye çalışmak ya da söyle diye yönerge verip zorlayıp söylemesini beklemek doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Çocuklar dili etkileşim içerisinde yaşantılayarak sizinle keyifli vakit geçirerek öğrenecektir. Çocuklarımıza dili öğretme amacı gütmeden onunla keyifli vakit geçirmeye çalışarak oynadığımız oyunlar gelişimine destek olacaktır. Tabi bunlar evde günlük rutininize ekleyebileceğiniz temel bir öneridir ve yukarıda sayılan becerilerde eksiklik veya gecikmeler olduğunu düşünüyorsanız bir dil ve konuşma terapistinden değerlendirme almanız faydalı olacaktır. Yapılan kapsamlı değerlendirme sonrası çocuğunuzun dil gelişim basamağı belirlenerek destekleyici terapi programı oluşturulacaktır. Erken ve doğru müdahalenin her zaman önemli olduğunu hatırımızdan çıkarmamalıyız.
Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim sayfamızdaki formu doldurabilir veya WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Dil ve Konuşma Terapisti
Yeliz Kaya