Boşanma Sürecinde Olan Ebeveynler
Bireyler nasıl evlilik birliği kurmak için bir araya geliyorsa, çeşitli sebeplerle de evlilik süreçlerini sonlandırmak için boşanma yolunu tercih edebilir. Bu süreç sadece anne baba için gerçekleşen bir süreç olmasının aksine, çocukları ve onların hayatını da etkileyen önemli bir durumdur. Ebeveyn tutumlarının çocuğun gelişim sürecinde gözlenen etkileri çok kritik bir noktaya sahiptir. Aynı düzeni olabildiğince devam ettirmek, çocuğu tüm olabilecek süreçlerden haberdar etmek, çocuğunuz ile iletişimini sağlam tutmak için onun duygularına, düşüncelerine önem vermek ihtiyaçlarına yönelik temasta olmak, ileride yaşanabilecek problemlerin önüne geçmek adına bariyer görevi görür. Yakın gelecekte onu nelerin beklediğini, ne gibi değişikliklerin olacağını rutinlerinin dışına çıkabilecek oluşunu bilmesi ve sorularını size sorabilecek olması kendisini güvende hissettirir.
Ebeveynler olarak boşanmaya karar vermeniz kadar bu kararınızdan emin olarak bu yola başlamanız çok önemlidir. Bir evlilik kurmak kadar ayrılma fikri de çok doğal olsa da boşanma kararından sonra iki tarafında hayatlarında köklü bir değişiklik olacağı için buna hazır olmak gereklidir. Çocuklar ebeveynlerin konuşmalarından emin olmadıklarını veya biraz kafalarının karışık olduğunu sezdikleri zaman onları bir arada tutmak için çaba sarf etmeye başlar. Bu da hem sizi hem de çocuğunuzu duygusal olarak yıpratabilir. Diğer bir atlanılan konu ise anne baba kimliklerinizin hala devam ettiğini unutmadan, birbirinize olan saygınızı kaybetmeden bu yolda ilerlemektir. Evliliği devam ettirmek istememiş olabilirsiniz fakat siz hala çocuğunuzun annesi ve babasısınız. İkinizin de onun için yeri ayrı ve özel. O yüzden eğer çocuğunuzu bir taraf tutması için arada bırakırsanız, kendisini sorumlu hissedebilir ve bu onu işin içinden ileride çıkılması daha zor ikili çatışmalara itebilir.
Anne babalar boşandıktan sonra yeni düzenlerine uyum sağlamaya çalışırken, kendi duygularıyla, ihtiyaçlarıyla yaşamlarında oluşacak değişikliklerle daha fazla meşgul oluyor olabilir. Bu yüzden de çocuklarıyla yeteri kadar ilgilenememe, güven duygusunu verememe veya fazla disiplinle idare etmeye çalışmak gibi durumlarla karşılaşılabilir. Kendinizin iyi hissettiği bir düzen kuruyor olmanız; çocuğunuza da iyi gelebilir ve onunla daha sağlıklı iletişim kurabilirsiniz. O yüzden önce birey olarak kendinize dönmek ve kendinize iyi gelecek yöntemler bulmak ve ondan sonra çocuğunuzun ihtiyaçlarına karşılık vermek önemli olacaktır.
Ebeveyn olarak bazı noktalarda çıkış yolu bulamıyorsanız veya çocuğunuzun bazı durumlarla baş etmekte zorlandığına inanıyorsanız destek alarak bu süreci daha sağlıklı yönetebilirsiniz.
Kitap Önerileri
- Boşanma ve Ebeveynlik- Damla Til Öğüt
- Önce Çocuklar- Joanne Pedro-Carroll
- Annem ve Babam Boşanıyor- Marge Eaton Heegaard
Çocuk ve Ergen Psikoloğu – Aile Danışmanı – Oyun Terapisti
Özge KARA